Jucătorii CFR-ului au oferit cadouri și au jucat torbal, fotbalul celor cu deficiențe de vedere
Cinci fotbaliști ai campioanei au făcut cunoștință cu elevii Liceului pentru Deficiențe de Vedere Cluj. Copiii i-au provocat la un meci de torbal și i-au impresionat prin dăruirea lor și cunoștințele despre fotbal. La final, fotbaliștii au recunoscut: „Ei sunt adevărații campioni!”
În urmă cu un an, ProSport publica un material despre elevii cu deficiențe de vedere de la liceul special din Cluj, campioni europeni la torbal, un sport creat special pentru cei cu acest handicap. Elevii profesorului Tiberiu Furda i-au impresionat atunci pe jucătorii CFR-ului, când au dezvăluit că merg la jocurile „feroviarilor”, chiar dacă unii pot doar să audă atmosfera din tribune. După un an, cinci fotbaliști ai campioanei au hotărât să le facă o surpriză copiilor și să-i viziteze la un antrenament.
Întâlnirea dintre fotbaliști și torbaliști a fost încărcată de emoție și… sinceritate. Copiilor au început să le tremure vocile când în sală și-au făcut apariția câteva dintre vedetele CFR-ului, pe care, chiar dacă nu i-au văzut niciodată, îi știu la perfecție din poveștile celor care i-au putut urmări pe gazon. Cel mai așteptat a fost pleșuvul Gabi Mureșan. „Unde e Gabi Mureșan?”, a întrebat un puști, a cărui față i s-a înseninat brusc atunci când internaționalul i-a strâns mâinile și i-a spus că e lângă el. „Îmi pare bine că ai venit. Îmi place cum joci”, a mai îngăimat, emoționat, copilul.
„Minteuan să-l bage pe Mincă!”
Surprizele nu au lipsit nici ele de la întâlnire. Din partea campionilor României acestea s-au tradus în tricouri, șepci și CD-uri cu imnurile lui CFR. Din partea torbaliștilor, surprizele s-au numit … reproșuri. Iar vocea care le-a exprimat, Nicușor, un puști de 13 ani ce tocmai a suferit o operație la ochiul drept, care speră să-l ajute să vadă mai bine. „Minteuan unde e? N-a venit? Atunci să-i spuneți să-l bage pe Mincă în poartă, că Nuno Claro nu e bun”, și-a început Nicușor tirada criticilor, spre uimirea fotbaliștilor, care nu au scăpat nici ei de gura copilului care, deși abia vede cu unul dintre ochi, nu scapă niciun meci al lui CFR, echipa lui favorită. „Și tu, Mureșan, bați loviturile libere ca Ronaldo, dar în ultimul timp dai numai peste poartă. Ce se întâmplă? Sper să vă reveniți”, i-a reproșat Nicușor internaționalului de la CFR, impresionat de cunoștințele din fotbal ale copilului. „Ceferiștii”, învinși la torbal
Evenimentul nu se putea încheia altfel decât cu o demonstrație practică. Fotbaliștii trec pe margine, iar pe teren sunt ajutați să se așeze jucătorii de torbal. Unii nu văd deloc, iar cei care văd puțin sunt legați la ochi pentru a fi pe picior de egalitate cu ceilalți. Toți se aruncă fără menajamente spre mingea „sunătoare” și aruncă balonul spre poarta pe care doar și-o imaginează. Încă de la început se vede că sunt printre cei mai buni din Europa la un sport în care „nocturna” rămâne veșnic oprită. După câteva minute de joc în familie vine și provocarea destinată fotbaliștilor. Bud, Rada și Mincă le fac pe plac copiilor și încing un meci de torbal cu trei dintre ei. Chiar și fără ochelari pe ochi, fotbaliștii realizează că sportul pe care îl practică copiii cu deficiențe de vedere e mult mai greu decât orice duel din Liga I sau Champions League. „Ce fac ei nu se compară cu ce facem noi, e mult mai greu. Sunt uimit de câtă voință au. Ar trebui să le dăm mai multă atenție. Vor să facă un sport, deși au un handicap și trebuie susținuți. Ne bucurăm că putem face ceva pentru ei”, a spus Rada, vizibil emoționat. În cele din urmă s-a auzit și ultimul fluier al întâlnirii. Sala s-a închis, nu înainte ca fotbaliștii să îi invite pe copii la meciul cu Sportul și să le promită că data viitoare vor juca un meci de fotbal. Copiii au rămas cu o întâlnire de neuitat și cu sentimentul că idolii lor îi apreciază. Pe fotbaliști întâlnirea i-a emoționat însă profund și a reprezentat cu siguranță o lecție de viață.
Bud a citit în alfabetul Braille
Jucătorilor de la CFR li s-au prezentat performanțele obținute de echipa de torbal a liceului clujean și au fost interesați și de felul în care reușesc să citească oamenii cu deficiențe de vedere. Atacantul Cristi Bud a fost foarte atent la explicațiile profesorilor și chiar a încercat să pipăie o pagină scrisă în alfabetul Braillle.
„A fost ca un vis pentru noi”
Elevii liceului au fost la rândul lor impresionați de amabilitatea jucătorilor. „A fost ca un vis pentru noi. Am fost și la meciurile lor și a fost incredibil să-i simțim lângă noi. Am jucat și eu fotbal până la 7 ani, când mi-am pierdut vederea. Îmi doream să ajung fotbalist. Acum însă joc torbal”, a povestit unul dintre liceeni-campioni. „Este mult mai ușor fotbalul decât sportul pe care îl practică ei. Sunt foarte impresionat de ce reușesc acești copii”, Gabi Mureșan, mijlocaș CFR
„Ce fac ei nu se compară cu ce facem noi. Este emoționant. Am rămas uimit de câtă voință au. Ar trebui să le dăm mai multă atenție”, Ionuț Rada, fundaș CFR
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER